כבד שומני

כשליש מהאוכלוסייה סובלת מכבד שומני.  כבד שומני הוא מצב בו יש הצטברות שומנים על רקמת הכבד והוא יכול להסתבך אם לא מטפלים בו. אבל! החדשות הטובות הן שיש הרבה מה לעשות עם זה .

איך מאבחנים כבד שומני?

כבד שומני מתגלה לרוב במקרה בבדיקות דם שגרתיות. בבדיקות נצפים אנזימי כבד מעל הנורמה, שבעקבותיהם נשלחים לאולטרסאונד בטן. באולטרסאונד רואים האם יש כבד שומני ומהי הדרגה שלו: קלה, בינונית או קשה, עם, או בלי פיברוזיס (צלקתיות).

נשמע מלחיץ

מנקודת המבט שלי, כבד שומני הוא קריאת השקמה. כל זמן הוא זמן טוב לטפל והנקודה החשובה ביותר- כל עוד הכבד לא הגיע למצב של שחמת – זה הפיך לחלוטין! כל שינוי קטן שתעשו יעזור בהקטנת כמות השומן שהצטברה בכבד.

כבד שומני
ישנן פעולות רבות שניתן לבצע בכדי לעזור לשפר את המצב:
  • תזונה מאוזנת – שינוי תזונתי מאוד משמעותי, ההמלצות מדגישות מעבר לתזונה ים תיכונית הכוללת מגוון של ירקות, אגוזים, שמן זית, אבוקדו, קטניות, ושילוב דגים בתזונה.
  • פעילות גופנית – כל פעילות תתרום בין אם מדובר על הליכה, ריקוד, ריצה, שחיה וכל דבר נוסף שאתם יכולים לחשוב עליו. המלצת משרד הבריאות – 150 דקות שבועיות של פעילות. כמו כן, מומלץ לשלב אימוני כוח לפחות פעמיים בשבוע.
  • הימנעות ממטוגנים –  צריכה של מזון מטוגן ומתועש קשורה לצריכה מוגברת של שומן רווי ולעליה במשקל בעקבות ריכוז קלורי גבוה. אכילה של מטוגנים ומזון מהיר לעיתים קרובות קשורה לפגיעה בתפקודי הכבד.
  • הפחתת שומן רווי– מומלץ להעדיף בשר רזה, להמעיט בבשר בקר ולצרוך מוצרי חלב עד 5% שומן.
  • צמצום שתיה מתוקה – יש להגביל צריכת משקאות קלים וצריכת מיצי פירות סחוטים במקום או קנויים, מאחר ומכילים כמות סוכר גבוהה. בשתיה מתוקה ישנו סוכר הנקרא פרוקטוז, הפרוקטוז תורם לעליית כמות ייצור השומן הכבדי. אין המלצה לגבי צמצום ספציפי של פירות.
  • הפחתת פחמימות – הפחתה של סוכרים מוספים ושתיה מתוקה. אני מדגישה – לא מדובר על דיאטה דלת פחמימות, אלא על צמצום דברי מתיקה ופחמימות פשוטות. העדיפו פחמימות מורכבות שמשביעות יותר ובריאות יותר והפחיתו בחטיפים. שלבו חלבונים רזים ושומנים בריאים שיתפסו את מקומם של הפחמימות הפשוטות בארוחות הביניים.
כל שינוי תזונתי קטן יתרום לשינוי בריאותי גדול

שתפו: